Körözés, Európai-, és Nemzetközi Körözés, Elfogatóparancs

Számos esetben fordul elő, hogy a körözési listán, azaz a közérdekből nyilvános körözések között találta magát Ügyfelem, vagy értesítették róla, hogy ott szerepel az elfogatóparancs alapján körözött személyek közt. Ez akár váratlanul éri, akár sejthető volt, az eredmény szempontjából ugyanazt a helyzetet teremti meg, hogy akár egy reptéri okmányellenőrzés során, akár közúti, vagy egyéb ellenőrzés során elfoghatják, és hatóság elé állítják. Maga a helyzet is problémás, hiszen ellenőrzés hiányában is azzal a tudattal élni, hogy körözik az adott személyt nyilván megterhelő. Hatványozottan problémásabb a helyzet, ha nemzetközi-, vagy európai elfogatóparancs van kiadva ellene, és ezen okból körözik.

Mindenképpen szükségesnek tartom ezen esetekben ügyvéd megbízását, hiszen a problémás helyzetet meg kell oldani. Sokan nem is tudják, hogy az általuk elkövetett bűncselekmény, vagy szabálysértés büntethetősége akár el is évülhet, hogy az ügy, melyben a körözés kelt, nem feltétlenül indokolja elfogását, és eljárásommal eredményesen kezelhető az ügy, hogy a körözés, illetve az elfogató parancs vissza is vonható, de számos egyéb helyzetet is felsorolhatnék e körben, amikor eredményes ügyvédi munkával megnyugtatóan kezelhető, illetve rendezhető a helyzet.

Bűncselekmény gyanúja esetén az elfogatóparancs kibocsátásának, melyet alapvetően a rendőrség végez, ha a körözés Magyarország területére vonatkozik, illetve bíróság, ha nemzetközi elfogatóparancs, vagy európai elfogatóparancs alapján van kiadva a körözés, az indoka az, hogy a gyanúsított lakóhelye, tartózkodási helye ismeretlen a hatóság előtt, hogyha a gyanúsított ismeretlen helyen tartózkodik, és nyilván, ha megalapozottan feltehető, hogy megszökött, vagy elrejtőzött, illetve nem vonult be. A körözés így szerepelni fog a hatósági nyilvántartásban, tehát bármely olyan esetben, amikor okmányellenőrzésre kerül sor, a rendszer jelezni fog. 

Amennyiben adat merül fel arra, hogy körözött személyről van szó, aki ellen elfogatóparancsot bocsátottak ki, elfogására kerül sor, és a meghatározott hatóság elé állítják. Ez az eljárás, amennyiben külföldön történik az elfogás akár több hónapot igénybe vehet.

Sokan nem tudják, hogy európai elfogatóparancs alapján elfogott személyek esetében, az adott tagállam bizonyos feltételek esetén el is utasíthatja az átadást, így ilyen estekben is haladéktalanul ügyvédi képviseletet kell biztosítania körözött személy számára, hiszen akár már az átadási eljárás során eredményt érhetünk el.

kapcsolódó anyagok ›